Iler 20 qrp ssb trx

Door Ruud PD0RH en Henk PA5BU100_3004

Alle foto’s zijn te openen in een groter formaat.
Vorig jaar was ik op zoek naar een zelfbouw project. Ik wilde altijd al eens zelf een tranciever bouwen. Het projekt moest bestaan uit conventionele componenten en voor /P geschikt zijn. Na enig zoek werk kwam ik op een Italiaanse website de Iler20 tegen. De Iler is een SSB qrp trx met +/- 5 watt vermogen afhankelijk welke voedingsspanning er aangeboden wordt. Nadat er nog wat meer research was gedaan hebben we de Iler besteld. Ik ben begonnen met de DDS, dit was een klein deel projekt en bestaat uit een digitale afstemming met display, waar de frequentie én de aangeleverde spanning op is te zien. Ideaal voor velddagen om dan ook de accu spanning in de gaten te houden.

sam_0235Druk bezig met het uitmeten en aanpassen van de lay-out voor het voorfront…..het oog wil namelijk ook wat! Alles wordt met behulp van het programma Front Designer (Abacom) ontworpen. Het grote voordeel hiervan is dat als er iets er niet mooi of onhandig uitziet we de zaak gewoon aan kunnen passen. Het programma voldoet ruim aan mijn verwachtingen nu ik er intensiever mee aan het hobbyen ben (met dank aan Joop PA3GGP)

sam_0234

Display (en digitale afstemming) in het voorfront uitgemeten en geplaatst. Het is allemaal best wel krap maar het past net aan. Aan de hand van de lay-out in de computer (Front Designer) wordt het front aangepast en geboord. Besloten is om dit front te bestempelen als prototype, daar het gat voor het display veel te groot is. dit gaat dus aangepast worden zodat de dikke zwarte rand op de lay-out achterwege gelaten kan worden. Dit wordt dus een dun randje…hi!

sam_0233Hier een foto van de binnenzijde van de behuizing met de voorlopige positie van de hoofd print van de Iler20. De behuizing is een oude 27mc trx en wel de Hycom CB4000. De print is nog niet definitief geplaatst want we zitten nog even te denken over de diverse aansluit lengtes van de kabels die van de bedieningsknoppen naar de print lopen, het devies luid toch altijd; “hoe korter hoe beter”? Aan de linkerzijde van de hoofd print ziet u de CW toon generator, Deze willen we schakelbaar maken zodat er geschakeld kan worden tussen CW en SSB spraak. Op welke manier dit gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk.

sam_0236Kleine impressie hoe het er ongeveer uit gaat zien, S-meter en display zijn uitgesneden en het display is voorzien van een dikke zwarte rand. Deze lay-out is dus ook hernoemd naar prototype daar het onderliggende front aangepast zal worden.

sam_0241

 

De eerste 17 weerstanden zitten erop. Goed bezig Henk PA5BU. We zijn nog steeds bezig om het frontje netjes te krijgen,
daar we niet tevreden zijn met de uitsparing voor het display.
Front is toch nog een klein issue om over na te blijven denken. We vonden de dikke zwarte rand om het display toch niet echt mooi dus even terug naar de tekentafel. De positie van het display is nu aangepast en alleen het deel waar de frequentie in staat is nu zichtbaar, de rand om eventuele foutjes achter weg te laten vallen is nu niet meer nodig.

 

 

sam_0286De print zelf begint er al aardig op te lijken, het lastigste moet nog komen, nl het wikkelen van de ringkernen.
Dit heb ikzelf nog nooit gedaan maar de handleiding gaat hier zeer duidelijk op in.
Dus dit gaat ook wel weer goed komen. Al met al schiet het zo wel lekker op.

Op de foto rechts zijn er al weer het wat componenten toegevoegd.
Spoeltjes zijn gewikkeld alleen liggen ze nu nog voor tjoemba tussen de overige componenten.
Op zich viel het wikkelen wel mee maar dit waren er maar 2 met niet zoveel windingen.
Ik denk dat ik later wel wat kramp in de vingers zal krijgen.

Wordt vervolgd. Henk is momenteel op vakantie, wanneer hij weer terug is pakken we de draad weer op.

Reacties zijn gesloten.